Sesiune de informare privind Reformele în domeniul vamal și de facilitare a comerțului

19 April 2016

Reforme domeniu vamal 1Aproximativ 100 de agenți economici au participat astăzi, 19 aprilie, la o sesiune de informare privind reformele în domeniul vamal și de facilitare a comerțului, desfășurată în incinta Biroului Vamal Chișinău. Participanții au obținut mai multe informații privind mecanismul de amânare a achitării plăților vamale, condițiile pe care trebuie să le întrunească importatorii pentru a putea beneficia de această facilitare, precum și avantajele pe care le oferă această reformă.

De la reprezentanții Serviciului Vamal ce activează în domeniul reglementărilor netarifare și clasificarea mărfurilor, întreprinzătorii au aflat mai multe despre modul în care vor putea utiliza baza de date exhaustivă de acte permisive TARIM, precum și despre eforturile de a exclude dublările nejustificate de acte permisive la importul și exportul de mărfuri.

Reforme domeniu vamal 2

"Toate aceste instrumente vor eficientiza semnificativ controlul vamal şi totodată vor asigura o mai mare previzibilitate și transparenţă în procesul de vămuire, fapt pentru care vreau să le mulțumesc reprezentanților USAID BRITE pentru asistența acordată instituției în aceste demersuri de simplificare a activității vamale", a declarat Directorul General al Serviciului Vamal, dl Vitalie Vrabie.

Reamintim că aproximativ 300 importatori, exportatori, transportatori și brokeri vamali participă în perioada 19-22 aprilie 2016 la o serie de sesiuni de informare organizate în incinta birourilor vamale Chișinău, Comrat, Bălți și Ungheni de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul USAID Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător BRITE.

Aceste evenimente vor scoate în evidență modificările recente cu impact asupra agenților economici și fac parte din seria de acțiuni de consolidare a dialogului dintre Serviciul Vamal și mediul de afaceri. Șefii Direcțiilor aparatului central al Serviciului Vamal se vor întâlni cu agenții economici pentru a discuta despre impactul procedurilor simplificate, statutului de AEO și vămuirii electronice asupra activității mediului de afaceri, dar și pentru a le comunica cele mai recente reforme în domeniul vamal: reducerea numărului de acte necesare vămuirii, amânarea plăților vamale și Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova– TARIM, . Ultimele două reforme fac parte din seria de soluții promovate în cadrul Campaniei "Update Moldova". Aceasta are drept scop ameliorarea climatului de afaceri și reducerea costurilor și riscurilor activității de întreprinzător în Moldova și este realizată cu susținerea Programului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională „Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător" (BRITE).

Adițional, în vederea creșterii nivelului de informare al agenților economici, Serviciul Vamal a elaborat o serie de ghiduri privind diferite proceduri și regimuri vamale, care vor fi distribuite tuturor agenților economici pe suport digital.Reforme domeniu vamal 3

 

Share